Altına Kota Geldi Gümüş İthalatı Patladı
Altına Kota Geldi Gümüş İthalatı Patladı
24.10.23

Altına Kota Geldi Gümüş İthalatı Patladı

Altın ithalatı, seçim öncesi ulaştığı rekor seviyelerden gerilerken, gümüş ithalatı ise eylülde aylık bazda yüzde 234’lük artış kaydetti. Altın ithalatı, cari açığı azaltma hedefiyle getirilen kısıtlamalar nedeniyle gerilerken, gümüş ithalatı, eylül ayında katlandı. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre eylül ayında 106.8 ton gümüş ithal edildi. Bu veri, 123.1 ton ile rekor kırılan mart ayından sonraki en yüksek ithalat olarak kayıtlara geçti.

Aynı zamanda, eylül ayında gümüş ithalatının aylık bazda yüzde 234.7 artmasıyla tarihin en yüksek ikinci aylık verisine ulaşıldı. Yatırım amaçlı kullanımının yanı sıra endüstriyel işlevi de olan gümüşün, 2023 yılının ilk 9 ayındaki toplam ithalatı 671.3 tona çıktı. Aylık verilere bakıldığında gümüş ithalatı, 2023'te ağustos ayı dışında hiç 50 tonun altına inmedi. 2023'ün ilk 9 ayındaki toplam gümüş ithalatı, 833.9 tonluk ithalatın yapıldığı 2022 hariç tüm yılları şimdiden geride bırakmış durumda.

Gümüş ithalatındaki sıçramanın, bir diğer önemli emtia olan altın ithalatındaki gerilemeye denk gelmesi dikkat çekti. Verilere göre, Türkiye'nin bu yılın ilk 9 ayındaki altın  ithalatı 257.3 ton oldu. Ekonomi politikalarına duyulan güvensizlik nedeniyle ocak ayında altın ithalatı 68.3 tona çıkarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Ancak şubat ayından itibaren getirilen sınırlamaların etkisiyle altın ithalatı eylülde 14.9 tona kadar geriledi. İktidar, yıllıklandırılmış cari açığın 60 milyar dolara dayanarak tarihi seviyelere çıkmasının ardından altın ithalatına şubat ayında sınırlama, ağustosta ise kota getirmişti.