ABD, Çelik Çiviler Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması
ABD, Çelik Çiviler Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması
15.09.22

ABD, Çelik Çiviler Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturması

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan, Umman, Sri Lanka ve Tayland menşeli “çelik çiviler” (certain steel nails) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları yürütülmektedir.

Anılan telafi edici vergi soruşturması çerçevesinde ABD Uluslararası Ticaret İdaresinin (ITA) sübvansiyona ilişkin nihai kararı 22 Ağustos 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesinde yayımlanmıştır. Bu çerçevede, söz konusu telafi edici vergi soruşturması kapsamında ITA tarafından örneklemeye seçilen firmalarımız için %1, 52 ve %3, 88 oranlarında, diğer firmalarımız için ise %1, 86 oranında sübvansiyon marjı hesaplanmıştır.

Bununla birlikte, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından zarara ilişkin yürütülen soruşturma hâlihazırda devam etmekte olup, ITC’nin nihai kararında ABD yerli endüstrisinin dampingli ve/veya sübvansiyonlu ithalattan dolayı zarar gördüğüne ilişkin bir karar vermesi durumunda anti-damping ve telafi edici vergi önlemleri nihai hale gelecektir. ITC’nin nihai kararını ITA’nın nihai karar tarihinden sonraki 45 gün içerisinde belirlemesi beklenmektedir.

Bu bağlamda, ITC tarafından yürütülen zarar soruşturması kapsamında, 17 Ağustos 2022 tarihinde video konferans yöntemi ile bir kamu dinleme toplantısı düzenlenmiş olup, söz konusu toplantıya ABD’nin ve soruşturma konusu bazı diğer ülkelerin sektör temsilcileri tarafından katılım sağlanmıştır. Öte yandan, söz konusu toplantıya ülkemiz sektör temsilcileri tarafından katılım sağlanmadığı görülmüş olmakla birlikte, Ticaret Bakanlığınca katılım sağlanarak ülkemiz görüşleri dile getirilmiştir.