ABD/Çelik Çiviler  Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları
ABD/Çelik Çiviler Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları
15.09.22

ABD/Çelik Çiviler Anti-damping ve Telafi Edici Vergi Soruşturmaları

Bilindiği üzere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından ülkemizin yanı sıra Hindistan, Umman, Sri Lanka ve Tayland menşeli “çelik çiviler” ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları yürütülmektedir.

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda, soruşturma kapsamında ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (ITA) tarafından damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik, Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından ise mevcut damping ve sübvansiyon uygulamalarının ABD yerli üretimine zarar verip vermediğine ilişkin ayrı soruşturmalar yürütülmekte olduğu; ITA’nın 31 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan ön kararında, %1, 33-%3, 88 arasında değişen oranlarda sübvansiyon marjı belirlendiği, dampinge ilişkin ön kararın ise 28 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanmasının beklendiği iletilmiştir.

Yazıda devamla, ITC ön kararının 30 Aralık 2021 tarihinde açıklandığı ve ABD yerli endüstrisinin zarara uğradığına ilişkin belirtilerin mevcudiyetini tespit ederek soruşturmanın sürdürülmesine karar verildiği ifade edilmiştir. Soruşturmanın nihai aşamasına ilişkin takvim ABD Resmi Gazetesinde yayımlanmış olup, aşağıda sunulan linkten ilgili gazeteye erişim sağlanabilmektedir.

Buna göre; 17 Ağustos 2022 tarihinde bir kamu dinleme toplantısının düzenlemesi öngörülmektedir. Kamu dinleme toplantısına katılacak tarafların ise bu taleplerini 12 Ağustos 2022 tarihine kadar Komisyona iletmeleri beklenmektedir. Ayrıca, soruşturmanın ilk aşamasında taraf olmamış ilgililerin kamu dinleme toplantısı tarihinden en geç 21 gün önce soruşturmaya taraf olmaları gerekmektedir. Tarafların nihai görüşlerini Komisyona iletmeleri için son tarih ise 13 Eylül 2022’dir.