AB'nin Rusya ve Ukrayna'dan Nihai Mamul İthalatı
AB'nin Rusya ve Ukrayna'dan Nihai Mamul İthalatı
07.11.22

AB'nin Rusya ve Ukrayna'dan Nihai Mamul İthalatı

Avrupa Çelik Üreticileri Birliği (EUROFER) tarafından yayımlanan Ekonomi ve Çelik Piyasalarının Görünümü 2022-2023/2022 dördüncü çeyrek raporuna göre, AB’nin bu yılın ilk sekiz ayındaki çelik ithalatı (yarı mamul dahil) yıllık %8 artış gösterdi. Söz konusu dönemde AB’nin yassı mamul ithalatı yıllık %6 ve uzun mamul ithalatı yıllık %16 arttı.

Ocak-Ağustos döneminde Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Çin ve Tayvan AB’nin toplam nihai mamul ithalatının %51’ini oluşturdu. Sırasıyla yaptırımlar ve savaş kaynaklı aksaklıkların sonucunda Rusya ve Ukrayna artık AB’ye en çok ihracat yapan ilk beş ülke arasında yer almıyor. 

Türkiye ve Hindistan sırasıyla %15,4 ve %10,6’lık paylarıyla AB’nin en büyük nihai mamul kaynakları olmaya devam ederken, Güney Kore, Çin ve Tayvan’ın payları sırasıyla %9,5, %8,5 ve %6,9 seviyesinde yer aldı. Söz konusu dönemde Çin, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye’den yapılan nihai mamul ithalatı sırasıyla yıllık %109, %42, %41 ve %7 artış gösterirken, Hindistan’dan yapılan ithalat yıllık %6 düştü. Söz konusu dönemde Rusya ve Ukrayna’dan yapılan nihai mamul ithalatı sırasıyla yıllık %59 ve %79 düşüş gösterdi.