AB Emisyon Ticaret Sistemindeki Revizyonu Onayladı
AB Emisyon Ticaret Sistemindeki Revizyonu Onayladı
27.04.23

AB Emisyon Ticaret Sistemindeki Revizyonu Onayladı

Avrupa Parlamentosu 2030 yılına kadar çelik sektörünün karbon emisyonunda 1990 yılı seviyelerine kıyasla %55’lik düşüş amaçlayan “Fit for 55” adındaki iklim hedefinin bir parçası olarak Emisyon Ticaret Sistemi’ne yapılan revizyonu onayladığını açıkladı. Ayrıca yeni bir Sosyal İklim fonu kurulacak.

ETS kapsamında AB menşeli ürünler için ödenen karbon ücreti ile ithal ürünler için ödenen ücretini eşitleme hedefiyle Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) için yapılan anlaşmanın ardından geçtiğimiz yılın Aralık ayında sunulan revizyona göre ETS’nin kapsadığı sektörlerin ortaya çıkardığı karbon emisyonu 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine kıyasla %62 oranında azaltılacak. Belirli işletmelere yönelik ücretsiz karbon tahsisatı 2026 yılından 2034 yılına kadar kademeli olarak kaldıracak ve bu dönemde CBAM devreye alınacak. Yeni yasalar AB ülkeleri tarafından resmen onaylandığı zaman yürürlüğe girecek. 

Buna ek olarak iklim geçişinin adil ve sosyal açıdan kapsayıcı olmasını sağlamak için 2026 yılında AB Sosyal İklim Fonu kurulacak. 86,7 milyar € kaynağa sahip olması beklenen fon ETS’den elde edilecek gelirlerle finanse edilecek.