AB'den Seramik Karo İhracatına Gümrük Vergisi Engeli
AB'den Seramik Karo İhracatına Gümrük Vergisi Engeli
11.11.22

AB'den Seramik Karo İhracatına Gümrük Vergisi Engeli

AB Komisyonu, Türk seramik karo ürünlerine anti-damping soruşturması açtı. Yüzde 18,7’lik gümrük vergisinin söz konusu olduğu soruşturmayla ilgili AB’nin nihai kararını 11 Şubat’ta açıklaması bekleniyor. AB, Türk seramik sektörünün en büyük pazarı konumunda.

Soruşturmanın, Hindistan’ın son dönemde AB pazarındaki satış fiyatlarını düşürmesi ve payını hızla artırmasının ardından bu ülkeye yönelik olarak açıldığı, sonrasında soruşturmanın genişletilerek Türk seramik karo ürünlerinin de kapsama alındığı belirtiliyor.

Türkiye seramik sektörü, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde anti-damping soruşturmasıyla karşı karşıya kaldı. Hindistan’ın seramikte artan üretimi ve düşen navlun fiyatlarıyla birlikte Avrupa pazarına daha fazla satış yapmasıyla gündeme gelen anti-damping soruşturması, AB pazarında hızla büyüyen Türk ürünlerine de sıçradı. Avrupalı seramik üreticilerinin şikayetleriyle harekete geçen AB Komisyonu, Hindistan’ın ardından Türkiye’den ithal edilen seramik karo ürünlerine de anti-damping soruşturması başlattı. Yüzde 18,7’lik gümrük vergisinin söz konusu olduğu soruşturmayla ilgili AB’nin nihai kararını 11 Şubat’ta açıklaması bekleniyor. Türk seramik sektörünün AB’nin anti-damping soruşturmasına ilk kez muhatap olduğu belirtiliyor.